1.) Her hafta gelemeyiz, tek sefer katılsak olur mu?
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bu uzun soluklu bir süreç. Bir seferlik orman atölyesine katılalım değişlik olsun derseniz bu sıradan bir etkinlikten öteye geçmiyor malesef… Ancak düzenli ve devamlı oturumlarla çocuk, doğada bir rutin geliştirme, doğadaki düzeni keşfetme şansına sahip olabiliyor. İlk 3 hafta genellikle alışma haftalarımız. Üç haftadan sonra çocuklar annelerinden bağımsızlaşmaya, çevrelerini keşfetmeye ve gruba ait hissetmeye başlıyorlar. Tabi bu ortalama bir süre, bazı çocuklar 6-7 haftada uyum sürecini tamamlarken bazıları ise ilk haftanın sonunda kendisini tamamen ormana ait hissetmeye başlıyorlar. Dolayısıyla bu bir süreç ve her çocuk kendi hızında ilerliyor. Ancak gelişim için devamlılık şart…
2.) Bahçe-Park olmaz mı? Neden Orman?
Bu konuyu önceki yazımda detaylı olarak açıklamıştım. Kısaca söylemek gerekirse; orman bizim şekillendirdiğimiz yapılandırılmış bir alan değil. Ormanda her şeyi en doğal haliyle bulmak mümkün. Bu doğallık beraberinde eğitmen tarafından alınacak kontrollü riskleri ve gelişimi getiriyor. Örneğin; dümdüz bir zeminde yürürken yürüyüşünüze çok dikkat etmezsiniz ama engebeli orman arazisinde yürürken tüm gücünüzle dikkatinizi yaptığınız işe vermeniz gerekir. Aksi takdirde düşebilir, yaralanabilir, zarar görebilirsiniz. Sonuç olarak bu yürüyüş sırasında fiziksel dayanıklılığınıza ek olarak, dikkat ve odaklanma becerileriniz de gelişir. Bu konuda sayacağımız örnekler bitmez. Özetle orman; çocuğun bütün gelişim alanlarını destekleyecek bir potansiyele sahiptir.
3.) Çocuğum üşür mü?
Evet üşüyebilir. Ancak uygun kıyafetlerle bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Ormanda çocukların kuru kalmasını ve hareket halinde olmasını önemsiyoruz. Kuru kalabilmeleri için su geçirmez botlar ve tulumlar gibi kıyafetleri tercih ediyoruz. Böylece soğuk havanın etkilerini en aza indiriyoruz.
Bu konuda yapılan çalışmaları, doktorların yaptıkları açıklamaları saymayacağım. Artık bunu hepimiz biliyoruz, soğuk hava hasta etmez… Aksine, doğada düzenli zaman geçiren çocukların bağışıklıklarının daha güçlü olduğuna yönelik birçok bulgu mevcut. Ancak annelik ve beraberinde gelen kaygılar, belki yetiştirilme şeklimiz bizi bu konuda hassas davranmaya yöneltebiliyor. Çocuğum üşüyor mu?, sorusunun kaynağını kendi iç dünyamızda irdeleyerek işe başlayabiliriz.